Produse și servicii cu potențial inovativ

Extract compuși bioactivi liposolubili din fructe de Armurariu

Silybum marianum [L.] Gärtn. (Armurariu) este o plantă medicinală anuală răspândită din zona mediteraneană până în Asia centrală, cultivată pentru fructele sale (achene) – Cardui mariae fructus - și uneori pentru partea aeriană a plantei – Cardui mariae herba.

Aplicații:
 • fabricarea unor medicamente, suplimente alimentare, alimente funcționale etc., cu rol antioxidant, hepatoprotector și antidiabetic. Silibinina este folosită pentru tratarea intoxicațiilor cu ciuperci, cât și în hepatitele acute.

Extractul de armurariu are acțiuni antifungice. Silimarina acționează ca un antioxidant hepatoprotector contribuind la stabilizarea și protejarea lipidelor membranare ale celulelor hepatice. Silicristina inhibă enzimele peroxidază și lipoxigenază. Toate părtile plantei (rădăcini, tulpini, frunze, inflorescențe și fructe au început să fie folosite la prepararea unor alimente sanogene de viitor.)

02DSC 5383

Extract compuși bioactive liposolubili din flori uscate de lavandă

Lavanda (Lavandula angustifolia Mill. fam. Lamiaceae) este o plantă mediteraniană perenă, cultivată pentru inflorescențe din care se extrage un ulei esențial (Aetheroleum lavandulae) prin distilare cu vapori de apă. Florile de lavandă au acțiune calmantă, antiseptică, cicatrizantă, tonică pentru sistemul nervos etc., fiind utilizate și în prepararea suplimentelor alimentare

Aplicații:
 • producerea unor suplimente alimentare cu acțiune calmantă asupra sistemului nervos, hipotensivă și de creștere a diurezei și secreției biliare;
 • producerea unor amestecuri pentru băi aromatice cu acțiune calmantă, antiseptică și cicatrizantă;
 • producerea unor medicamente sedative;
 • în industria parfumurilor, la fabricarea detergentilor, săpunurilor și produselor pentru combaterea moliilor, la fabricarea produselor cosmetice.
03DSC 5384

Extract compuși bioactive lipo- și hidro-solubili din iarbă uscată de sunătoare

Sunătoarea (Hypericum perforatum L., fam. Hypericaceae), este o plantă medicinală cunoscută din antichitate de la care se recoltează la începutul înfloririi părțile terminale ale plantei (20-30cm) (Hyperici herba) pentru substanțe bioactive cu efect cicatrizant, antiseptic, astringent, spasmolitic etc. care intră în compoziția unor medicamente antidepresive. Sunătoarea produce fotosensibilitate datorită hipericinelor fotoactive;

Aplicații:
 • Din extractul obținut, hipericina (extracte standardizate) intră în compoziția unor medicamente antidepresive;
 • planta uscată intră în compoziția unor suplimente alimentare sub formă de ceaiuri, extracte, tablete, capsule etc.;
 • se mai pot prepara, pe lângă infuzii simple sau în combinații cu alte plante (pentru tratarea gastritei acide și a ulcerului), uleiul de sunătoare, tinctura de sunătoare, cataplasme etc.
04DSC 5389

Extract compuși bioactive liposolubili din fructe uscate de cătină

Cătina (Hippophaë rhamnoides L., fam. Eleagnaceae), un arbust unisexuat-dioic, spinos, ramificat răspândit de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific, este deosebit de apreciată pentru fructele sale portocalii (drupe false) considerate adevărate polivitamine naturale cu multiple utilizări în medicină și diverse industrii. Fructele sale se prelucrează sub formă de sucuri, gemuri, jeleuri, siropuri, lichioruri etc., fiind folsite ca aliment tonifiant general al organismului. De la cătină se mai utilizează și frunzele bogate în vitamina C, scoarța, mugurii și lăstarii.

Aplicații:
 • Extractul obținut este o ursă de vitamine hidro- si lipo-solubile, carotenoide, flavonoide, ulei gras utilizat pentru tratamentul ulcerului, arsurilor, dermatozelor, micozelor; realizarea unor produse cu efect fotoprotector, radioprotector, antitumoral și imunostimulator, realizarea unor alimente tonifiante ale organismului.

Extract compuși bioactive liposolubili din miez de nucă

Nucul (Juglans regia L. Fam. Julandaceae) este un arbore cultivat sau răspândit în flora spontană în Europa și Asia, de la care se folosesc în principal în scop alimentar nucile (miezul de nucă – Juglandis semen), iar în scop medicinal se folosesc foliolele frunzelor (Juglandis folium) și pericarpul fructelor (Juglandis pericarpum).

Aplicații:
 • Extractul obținut se folosește în industria alimentară la produse de patiserie, suplimente alimentare, extracte pentru tonifierea rinichilor, plămânilor și intestinelor;
 • produse antidepresive;
 • obținerea uleiului de nucă având o plaja largă de aplicabilitate a acestui produs, începând cu arta (pictură și restaurări antichități), industria cosmetică, arta culinară și terminând cu utilizările în scop terapeutic.

Extract compuși bioactive liposolubili din semințe uscate de struguri

Strugurii (Vitis vinifera), sau substanțele chimice în interiorul acestora, complecși proantociani în special oligomerice (OPCS), au fost remarcati ca antioxidanti puternici. Antioxidantii sunt substante care distrug radicalii liberi, care sunt compuși nocivi din organism care distrug ADN-ul si chiar provoacă moartea celulelor. Radicalii liberi contribuie la îmbătrânirea prematură, precum și dezvoltarea unui număr de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și cancer.

Aplicații:
 • Extractul din semințele de struguri este un derivat industrial obținut din sâmburii întregi. Extractul conține antociani. În medicina alternativă, extractul din semințele de struguri este folosit în suplimente alimentare având numeroase beneficii medicale care sunt susținute de dovezi medicale suficiente.

Pâine cu adaos de făină din semințe de struguri

Pâinea cu adaos de făină din semințe de struguri este bogată in antioxidanți, Calciu și Potasiu, Zinc și un procent ridicat de fibre alimentare. Nu conține gluten și Sodiu.

Aplicații:

Beneficiile consumului de pâine cu adaos de făină din sâmburi de struguri:

 • suport pentru un sistem cardiovascular sănătos
 • ajută la menținerea apărării naturale a corpului;
 • suport pentru funcționarea normală a celulelor organismului;
 • asistența în lupta împotriva radicalilor liberi;
 • suport pentru o bună sănătate a sistemului imunitar.