Tehnologii digitale

Utilizarea de tehnologii digitale reprezintă pentru companii principalul canal de realizare a transformării digitale, care asigură nu doar ancorarea în economia digitală globală, dar și intrarea într-o nouă eră a producției, consumului și culturii organizaționale. Prin digitalizare, companiile devin mai competitive în special pe plan internațional și își pot crește semnificativ profiturile pe termen mediu și lung.

Principala barieră a companiilor în procesul de transformare digitală este accesul la tehnologiile inovative și digitale. În general, acestea reprezintă vârful de tehnologie pe plan internațional în orice domeniu.

Hub-ul Digital DIH-Bv își propune să elimine această barieră și să sprijine companiile locale să testeze, să experimenteze și să utilizeze tehnologii digitale în cadrul Centrelor de Cercetare ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov. DIH-Bv este proiectat ca un spațiu unic care să reprezinte interesul tuturor companiilor și instituțiilor interesate de accelerarea procesul local de digitalizare.

Ce sunt tehnologiile digitale?

Tehnologiile digitale reprezintă informații utilizate sau diseminate prin intermediul unui computer, direcționate în principal spre dezvoltarea de procese inteligente. Deși utilizarea tehnologiilor digitale este în unele domenii doar la început de drum în România, companiile devin din ce în ce mai conștiente de necesitatea utilizării lor în competiția de pe piața globală.

Unde se pot experimenta și utiliza tehnologii digitale în Brașov?

Singurul spațiu din Regiunea Centru care concentrează un număr mare de tehnologii digitale disponibile în același loc, alături de cunoștințele și know-how-ul aferente testării și utilizării lor, este Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov - ICDT.

Ce tehnologii digitale sunt disponibile la ICDT Universitatea Transilvania din Brașov?

Institutul ICDT dispune de 30 de Centre de Cercetare din domenii tehnice și social-umane, centre care sunt dotate cu echipamente tehnologice de ultimă generație. O parte dintre aceste Centre permit, prin specificul lor, utilizarea de tehnologii digitale și dezvoltarea, împreună cu cercetători și profesori reprezentând resursa umană ICDT, de procese, produse și servicii digitale. Tehnologiile specifice Centrelor de Cercetare, domeniile și tematicile de cercetare ale echipelor de cercetare din cadrul Centrelor pot fi accesate vizitând pagina website-ul ICDT.

Printre tehnologiile digitale care pot fi testate la ICDT se numără:

 • High performance computing
 • Internet of Things
 • Data analysis and simulation (big data, data management, data mining)
 • Realitate virtuală și augmentată
 • Sisteme integrate
 • Cloud computing
 • Nanotehnologii
 • Inteligență artificială și sisteme cognitive
 • Advanced manufactured technologies
 • Advanced materials
 • Robotică
 • Interaction technologies (ex. human-machine interaction)

Principalele industrii locale care pot beneficia de serviciile Digital Innovation Hub Brașov în procesul de adoptare de tehnologii digitale sunt: Automotive, IT și dezvoltare software, industrie aerospațială, robotică, industrie farmaceutică, logistică, industrie alimentară, comerț și industrii creative.


Contact

Pentru discutarea direcțiilor de colaborare în domeniul digitalizării vă rugăm să scrieți un mesaj la adresa icdt@unitbv.ro. Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare al universității și coordonatorii Centrelor de Cercetare vor stabili împreună cu dumneavoastră o întâlnire pentru discutarea în detaliu a parametrilor cooperării.