Schimbările climatice, poluarea și diminuarea biodiversității au impact profund asupra funcției normale a sistemului imunitar!

5 aprilie 2024

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de mai mulți cercetători cu prim autor prof. univ. Dr. Ioana Agache de la Facultatea de Medicina, Universitatea Transilvania din Brașov. 

Publicat în Frontieres in Science, articolul științific atrage atenția asupra faptului că sănătatea oamenilor are tot mai mult de suferit din cauza faptului că ecosistemele în care trăim nu mai funcționează așa cum obișnuiau să o facă. Poluarea excesivă, schimbările climatice și lipsa expunerii la biodiversitate provoacă o creștere dramatică a bolilor care afectează sistemul imunitar: astmul, bolile neoplazice si bolile cardio-vasculare sau metabolice. 

Prof. Ioana Agache de la Universitatea Transilvania din Brașov, Președinte Academia Europeană de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI) 2017-2019 si leader al ghidului EAACI privind Știința Mediului pentru Alergie și Astm  consideră că „Din perspectiva evoluției, sistemul imunitar este modelat constant să răspundă adecvat la provocarile de mediu și să mențină sănătatea. Schimbările de  mediu recente au fost prea rapide pentru ca sistemul nostru imunitar să se adapteze corespunzator. Efectele schimbărilor climatice și ale poluării antropogene asupra corpului nostru sunt complexe, dar un factor crucial este efectul dăunător pe care îl provoacă sistemului imunitar. Expunerea la poluanți lezează bariera epitelială, conducând la disreglarea sistemului imunitar, care duce la boli alergice, autoimune și cancer. Lipsa expunerii la biodiversitate adecvată impactează calibrarea adecvată a sistemului imunitar, ceea ce duce la creșterea incidentei bolilor alergice și a astmului. Temperaturile în creștere modifică sezoanele de polen, astfel încât sezonul începe mai devreme și durează mai mult, iar polenul eliberat provoacă reacții alergice mai puternice, crescând prevalența și severitatea alergiilor induse de polen. Schimbările climatice cresc frecvența și severitatea dezastrelor naturale, cu impacte semnificative asupra sănătății”. 

Echipa de cercetători cere acțiuni urgente pentru a proteja un viitor sănătos al planetei si al umanitatii.

Intregul articol poate fi citit pe: 

https://www.frontiersin.org/journals/science/articles/10.3389/fsci.2024.1279192/full