Proiecte

• Simulare driver-in-the-loop pentru scenarii de testare critice ale vehiculelor electrice

PN-III-P2-2.1-PED-2019-4366, ID: PED 431

Proiecte

Scopul proiectului este de a introduce acțiunile conducatorului auto în procesul de luare a deciziilor de conducere semi sau complet automatizată, permițând astfel:
a) nivelul optim de intervenţie în condiţii critice (evitarea accidentelor şi creşterea siguranţei în diverse condiţii) şi
b) pregătirea conducerii complet automatizate ținând cont de setari personalizate.
Metoda propusă va facilita tranzițiile de control între conducatori auto și vehiculele (semi)automatizate, introducând în același timp competențele dobândite și automatizate ale conducatorului auto în procesul de învățare al vehiculelor. De obicei, conducatorii auto au abilități cognitive utile (prelucrarea informațiilor disponibile și luarea de decizii rapide), dar au și limitări fiziologice și cognitive (câmp vizual limitat sau elemente perturbatoare, cum ar fi telefoanele). Acțiunile unui vehicul semi(autonom) vor afecta întotdeauna manevrele vehiculelor din jur ca răspuns și, pe baza experienței lor, conducatorul auto o poate anticipa.
Parteneri proiect:

Universitatea Transilvania din Brasov, Departamentul de Autovehicule si Transporturi 

SIEMENS Industry Software, Brasov

  • Echipa proiectului - Siemens Industry Software Brasov
  • Dr. Călin Husar
  • Dr. Alexandra Băicoianu
  • Drd. Eng. Ionuț – Laurențiu Carabulea

Interacțiunea multimodală pentru aplicații spațiale bazate pe biopotențiale umane

Cod Proiect: ROSA-566/2016

Foto Proiect Interactiunea multimodală

 

Scopul general al proiectului BRAINSPACE este de a dezvolta noi interfețe multimodale hibride care utilizează metode bazate pe biopotențiale care să permită astronauților să utilizeze canale suplimentare de comunicare în timp ce execută sarcini robotice simple sau complexe în timpul misiunilor în spațiu. Proiectul va fi realizat prin sporirea efectivă a capacităților și adăugarea practică a "perifericelor" către corpul utilizatorului. Prin realizarea obiectivului propus, interfața hibridă va oferi astronauților ESA posibilitatea de a efectua sarcini "hands-free", asigurând în același timp un grad mai ridicat de siguranță și performanțe sporite de control.

Acest proiect are ambiția de a avansa o soluție care vizează conceptul de "urmărire a gândirii umane" în care efortul utilizatorului este minimizat pentru a controla sistemele robotizate în misiunile spațiale. Pentru a dezvolta o astfel de soluție, vom folosi întreaga gamă de modalități de urmărire relevante, cum ar fi electrooculografia (EOG), interfețele computerului creier (BCI), electromiografia (EMG) și urmărirea ochiului / gazului, inovând metaforele de interacțiune necesare sarcinilor de interacțiune. Utilizatorul ar trebui să poată exploata potențialul interactiv natural al interfețelor pe de o parte și, pe de altă parte, să sporească productivitatea în fiecare caz. Rolul abordării noastre este de a defini combinația corectă a modalităților și a proporțiilor de utilizare corespunzătoare în cadrul interfețelor hibride multimodale, pentru a minimiza efortul utilizatorilor, având în vedere că utilizatorii din microgravitate efectuează toate acțiunile diferite de utilizatorii de pe Pământ.

Membrii proiectului:

      • Coordonator Proiect: Cristian-Cezar POSTELNICU
      • Responsabil Hardware și Software: Florin GÎRBACIA
      • Responsabil Științific: Mihai DUGULEANĂ
      • Responsabil Tehnic: Gheorghe Leonte MOGAN
      • Responsabil Financiar: Cornelia MĂNESCU
      • Membru (dezvoltare): Paul Nicolae BORZA
      • Membru (dezvoltare): Octavian MACHIDON
      • Membru (dezvoltare): Eugen BUTILĂ
      • Membru (dezvoltare): Razvan BOBOC
      • Membru (dezvoltare): Csaba ANTONYA
      • Membru (dezvoltare): Daniel VOINEA

 

eHERITAGE - Extinderea capacității de C&I în domeniul aplicațiilor de conservare a patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor de realitate virtuală

H2020-TWINN-2015/H2020-TWINN-2015
Perioada de derulare: noiembrie 2015 - octombrie 2018

Proiectul eHERITAGE se adresează provocărilor de tip “twinning” descrise de topicul H2020-TWINN-2015 al workframe-ului Orizont 2020. eHERITAGE este susținut de Agenția Executivă de Cercetare (REA), delegată de Comisia Europeană, sub grantul cu numărul 692103, precum si de UEFISCDI cu un grant de tip PN-III-P3-3.6-H2020-2016, cu numărul 18/2016 din 01/08/2016.

Proiectul eHeritage desfășurat la Universitatea Transilvania din Brașov este un proiect de cercetare, valorificare și promovare a patrimoniului cultural, cu ajutorul noilor tehnologii, în cadrul căruia 15 cercetători, doctoranzi și cadre didactice ale Universității au repus în mediul virtual monumente și obiecte istorice din Brașov, pentru a putea fi vizitate și apreciate la adevărata lor valoare.

În cadrul acestui proiect echipele Universității au reușit capitalizarea unui vestigiu aflat în depozitul Muzeului de Istorie din Brașov. Acesta este Constitutio Criminalis Theresiana (cunoscută și ca Nemesis Theresiana sau numai Theresiana), un cod penal elaborat în Austria în timpul domniei Mariei Terezia, arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei. Cartea datează din anul 1768, se află în prezent în depozitul Muzeului Județean de Istorie și nu este accesibilă publicului, în format fizic. Dar, în cadrul proiectului eHeritage, cercetătorii universității au reușit să o reproducă în mediul virtual, astfel că acum, Codul Penal, vechi de peste 200 de ani poate fi răsfoit de orice vizitator al Muzeului.

Tot în cadrul acestui proiect, cercetătorii au realizat zeci de mii de fotografii bisericilor fortificate din județ, iar apoi le-au reprodus în format 3D, cu ajutorul fotogrametriei. Toate aceste holograme pot fi acum folosite ca materiale turistice de promovare.

Un alt produs realizat în cadrul proiectului eHeritage este arcul haptic – o armă de aruncat săgeți care poate fi controlată fizic, dar senzația este transpusă virtual. Cu ajutorul tehnologiei unui arc, a unor ochelari de realitate virtuală dar și a dispozitivelor haptice care sunt capabile să recreeze simțul atingerii prin aplicarea forțelor, vibrațiilor sau mișcărilor, utilizatorii își pot exersa capacitatea de a trage la țintă cu arcul, fără a exista riscul unei arme reale.

Sistemul de infotainment este un alt produs realizat în cadrul proiectului. Mai exact, cercetătorii implicați au realizat un sistem de interactiune prin gesturi – o proiecție a unei imagini care poate fi controlată prin simpla mişcare a mâinilor, fără să fie atins vreun dispozitiv de control. Acest sistem a fost montat la Muzeul de Istorie din Brașov în cadrul expoziției de 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial.

Membrii proiectului:
      • Prof. dr. ing. Mogan Gheorghe
      • Prof. dr. ing. Antonya Csaba
      • Prof. dr. ing. Butnariu Silviu
      • Conf. dr. ing. Girbacia Florin
      • S.l. dr. ing. Duguleana Mihai
      • S.l. dr. ing. Postelnicu Cristian

Cercetatori:

      • Dr. ing. Beraru Andreea
      • Dr. ing. Butila Eugen
      • Dr. ing. Boboc Razvan
      • Doctoranzi:
      • Drd. Voinea Daniel

Asistent inteligent de navigare auto pentru dispozitive mobile bazat pe urmărirea privirii (NAVIEYES - Inteligent car navigation assistant for mobile devices based on eye gaze tracking and head pose)

PN-II-PT-PCCA-2013-4

Industria dispozitivelor mobile a înregistrat un avânt important în ultimii 3-4 ani, ultimele generații de smartphone-uri fiind echipate cu senzori din ce în ce mai performanți. Peste 800000 de aplicații sunt deja dezvoltate atât pentru platformele Android cât și iOS, iar peste 70 de miliarde au fost descărcate până în acest moment de către utilizatori din întreaga lume.

Cele 2 echipe implicate în acest proiect vor utiliza cele mai recente progrese în domeniul dispozitivelor mobile pentru a crea o aplicație integrată care va îmbunătăți sistemele de navigație deja existente, cu funcții suplimentare care vor realiza urmărirea ochilor și a capului conducătorului auto, precum și a scenei de trafic și care vor oferi, în baza unor decizii inteligente, o serie de notificări utile pentru a preveni posibilele situații periculoase.

Astfel, aplicația va detecta dacă conducătorul nu este atent la obstacole rutiere sau la anumite tipuri de semne de circulație. În plus, aplicația va evalua nivelul de somnolență, iar atunci când acesta este ridicat, va alerta conducătorul auto. Nucleul aplicației este bazat pe algoritmi de procesare de imagine (segmentarea de culoare, AdaBoost, fluxul optic, SVM, CAMSHIFT, etc.) și va conține 3 module principale: un estimator al direcției privirii ochilor și a orientării capului, un detector de obstacole rutiere și semne de circulație și o interfață de programare a aplicațiilor, necesară pentru a integra aceste module în cadrul unui sistem de navigație unitar. Aplicația rezultată va fi testată pe un vehicul modificat pe care va fi implementat și un sistem de pre-coliziune.

Conceptul proiectului NAVIEYES are la bază cele 2 camere ale unui dispozitiv mobil montat cu ajutorul unui kit de mașină ce vor acționa în calitate de "ochi": una va percepe interiorul mașinii iar cealaltă mediul de trafic exterior. Proiectul se adresează conducătorilor auto care își doresc sisteme îmbunătățite de asistență la conducere. Unul dintre avantajele majore ale abordării propuse este costul redus al soluției. Nici o altă companie nu a reușit să integreze funcționalitățile descrise în acest proiect într-o soluție independentă și nici o altă cercetare în domeniu, bazată doar pe dispozitive mobile cu 2 camere nu a fost raportată până în acest moment.

Consorțiul este format din 2 parteneri care vor derula activități de cercetare complementare pentru a finaliza toate obiectivele propuse: coordonatorul este Universitatea Transilvania din Brașov – o instituție cu tradiție în activitatea de cercetare; organizația parteneră este reprezentată de ROUTE 66, o companie fondată în 1992 care deține poziția de lider în fabricarea de produse în domeniul navigației..

Membrii proiectului:
      • Gheorghe MOGAN
      • Doru TALABĂ
      • Csaba ANTONYA
      • Florin SANDU
      • Constantin DUGULEANĂ
      • Florin GÎRBACIA
      • Silviu BUTNARIU
      • Andreea Maria BERARU
      • Mihai DUGULEANĂ
      • Eugen BUTILĂ
      • Cristian POSTELNICU
      • Cosmin COSTACHE
      • Răzvan BOBOC
      • Adrian DUMITRU
      • Daniel VOINEA

Sistem de diagnosticare și terapie a afecțiunilor coloanei vertebrale

Cod proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1596 - Nr contractului: 227/2014

Scopul proiectului este de a dezvolta şi testa un sistem inovativ pentru diagnosticarea şi tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale. Produsul se bazează pe o idee ce urmează a fi brevetată de echipa de proiect și constă dintr-un dispozitiv mecatronic capabil să măsoare în timp real poziția instantanee a coloanei vertebrale umane, facilitând un diagnostic precis, precum și monitorizarea continuă în vederea prevenirii și/sau tratarea afecțiunilor acesteia.

O mare parte a afecțiunilor coloanei vertebrale sunt datorate pozițiilor necorespunzătoare din timpul activităților zilnice. Odată instalate, pentru aceste afecțiuni, medicația este prescrisă doar cu scop de calmare a durerilor, în timp ce pentru vindecare singurele remedii se bazează pe corecția terapeutică a posturii și educația privind controlul permanent al acesteia. Majoritatea terapiilor prescrise vizează corectarea poziției coloanei pe perioade lungi de timp, luni sau chiar ani. Dacă în perioada de spitalizare bolnavul se află sub supraveghere medicală, în perioadele mult mai lungi de tratament ambulatoriu, în care bolnavii își reiau inclusiv activitățile profesionale, s-a constatat că există mari dificultăți de implementare a terapiei şi, în realitate, în puține cazuri se înregistrează o îmbunătățire – și aceasta aproape exclusiv datorită nerespectării indicațiilor terapeutice.

Pentru îmbunătățirea acestui aspect, proiectul propune realizarea unui element vestimentar (vestă) dotat cu senzori, controler şi sistem de calcul portabil, capabil să identifice în timp real pozițiile geometrice ale vertebrelor, deci deviația coloanei de la poziția prescrisă şi avertizarea pacientului în timp real despre acest lucru. Vesta este echipată cu senzori de poziție, actuatori, controler şi un sistem portabil de calcul (smartphone, tabletă), astfel încât să poată fi permanent calculată poziția geometrică a coloanei vertebrale. Informațiile obținute sunt apoi procesate de o aplicație dedicată, având o dublă utilitate:

Membrii proiectului:
      • BUTNARIU Silviu - Director proiect
      • MOGAN Gheorghe Leonte - Cercetător, profesor
      • ANTONYA Csaba -Responsabil științific CO
      • GIRBACIA Florin - Cercetător
      • BUTILĂ Eugen - Cercetător
      • DUGULEANĂ Mihai - Cercetător
      • BERARU Andreea Maria - Cercetător
      • BOBOC Răzvan - Cercetător
      • DUMITRU Adrian - Cercetător
      • GÎRBACIA Teodora - Cercetător

ROBOCORE - Biopsia prostatei asistată robotic, o metodă inovativă de mare precizie

Cod proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-0647, Contract numarul: 247/2014
Durata proiectului: 2014-2016

Consorțiul propune o abordare inovativă minim invazivă pentru biopsia prostatei, oferind soluții viabile de înaltă precizie pentru diagnosticul pacienților.

Scopul proiectului este dezvoltarea unui sistem ce combină capacitatea RMN de vizualizare a țesuturilor tumorale şi definire exactă a zonelor de biopsie cu funcționalitatea în timp real a ecografului. Prin software-ul de realitate virtuală se identifică coordonatele zonelor de biopsie şi cu ajutorul robotului se realizează procedura cu precizie ridicată.

Membrii proiectului:
      • Girbacia Florin - responsabil proiect
      • Mogan Gheorghe - membru cheie
      • Antonya Csaba - membru cheie
      • Butnariu Silviu - membru cheie
      • Butila Eugen
      • Duguleana Mihai
      • Beraru Andreea Maria
      • Boboc Razvan
      • Dumitru Adrian
      • Girbacia Teodora

DSC 9308